HAARLEMMERSTRAAT  3 NOVEMBER   1943 LUCHTGEVECHT
(Squadron AIR 416)

Op 3 november vond een luchtgevecht boven Zandvoort plaatst.
Messerschmitt stortte neer in de voortuin van perceel nr 66

Dit huis was sinds december 1942 niet meer bewoond het huis  genaamd Drei Madelhaus, Veel leden van de Zandvoortse politie woonden in de Haarlemmerstraat op nr 62 woonde de DHR..Schoo.en op nr 68 woonden de de heer Borgo en op nr 70 woonde de DHR.Akooij.  De Messerschmitt type Bf 109  serienr. 27085  thuisbasis Schiphol de piloot was W.Stienhans  begraven Ysselsteyn.

HET GEVECHT
Ooggetuige 

DHR H.A.Schoo   stond buiten in de tuin te kijken samen met zijn vrouw naar het luchtgevecht wat boven hun hoofd zich afspeelde ,Inslagen van boord munitie sloegen in het wegdek  wij schrokken hier van en deden een stap terug.maar op een gegeven moment vloog een geallieerde vliegtuig en een Duitse jager vlak achter elkaar heel dichtbij laag boven de bomen over de Haarlemmerstraat richting Noordzee .Toen de Duitse jager rakelings voorbij vloog was hij geraakt en zijn neus van het vliegtuig ging omhoog  dus verticaal  en met langzaam draaiende propellers  viel hij langzaam naar beneden ik vluchtte met vrouw naar binnen enkele ogenblikken later een donderde knal de jager was in de voortuin van nr 66 neergestort.De boordmunitie ontplofte toen het vliegtuig brandde.de piloot was uit het toestel geslingerd en lag in de goot voor de Haarlemmerstraat met een gapende wond in zijn kin.Overal lagen in de Haarlemmerstraat brokstukken van het vliegtuig.Er viel 1 zwaargewonde dat was de DHR Borgo die een heleboel brandstof over zich heen kreeg zijn kleding stond in brand en met hulp van de DHR Piet Zegwaard doofde hij de vlammen met een kleed.  Vervolgens werd hij geholpen door Dokter C,A.Fraassen   hij werd toen  met zware brandwonden afgevoerd naar het ziekenhuis en toen hij aan de brandwonden hersteld was werd hij zeer lange tijd aanpsychische  klachten  en de naweeën van de brandwonden behandelt.pas in 1944 werd hij ontslagen uit het ziekenhuis Percelen 68 en 64 werden licht beschadigd

 


Een andere jager ook een Duits vliegtuig een Messerschmitt type BF 109  serie nr 410101

 piloot was   H-W HAHN    Deze Duitse jager stortte neer in de Waterleidingduinen gebied Stokmansberg .precies  op de plek van het toegangshek vanaf de Zandvoortselaan gezien dit gebied lag vol met mijnenvelden.  ongeveer op deze plek

 HIER VIEL DE  Messerschmitt type BF 109  serie nr 410101 NEER

 

Elders in het dorp vielen ook gewonden dor deze luchtgevechten namelijk.twee Zandvoorders de DHR W.Draaijer deze werd in de Kerkstraat getroffen door een projectiel in zijn dijbeen getroffen hij had te laat dekking gezocht.hij werd door dokter Van Fraassen verbonden en per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.later die maand werd hij uit het ziekenhuis onslagen en keerde terug naar Zandvoort.Tevens werd een onbekende man aan zijn benen gewond door granaat scherven per taxi werd hij naar huis gebracht. Door het dak gelegen op de Hogeweg 76 sloeg een kogel in en veroorzaakte lichte schade.ook werd er op de Van Haemstedeweg nr 15 en 11 door scherfinslagen getroffen waarbij schade werd veroorzaakt.

 

Ooggetuige.

 De dhr Sytse Zonnneveld  was naar de Haarlemmerstraat gegaan hij zag de cockpit dak al liggen in de Julianawegen dat het wrak brandend in de voortuin van nr 66 in brand stond.

 

 De Duitse autoriteiten bestelde bij de Gemeente Zandvoort twee doodkisten voor de Geft.Hahn en de Fw.Stienhans beiden werden tijdelijk begraven in Heldenfrienhof te Amsterdam

Hier werden propaganda foto,s gemaakt .

 later werden zij begraven in Ysselsteyn.

grafnummer blok cw.rij 1 grafnummers 18 tot met 22

 

  

Nog een derde Messerschmitt reg nr 67009/3 vloog 19 km ter hoogte van zandvoort de zee in de vlieger was

 Gruppenkommandeur Major Kurt Brändle van II/ Jagdgeschwader 3 Udet was één van de meest gedecoreerde vliegers van de Luftwaffe. Hij was in augustus 1943 van het Oostfront overgeplaatst naar Nederland (Schiphol). Hij boekte op de bewuste 3 november 1943 zijn 179e en 180e (!) overwinning door beide P-47 Thunderbolts neer te halen. Dit bleek voor Kurt zijn laatste ‘Sieg’ te zijn. Hij werd enkele uren later neergeschoten door waarschijnlijk Canadese jagers boven de Noordzee ter hoogte van Zandvoort. Zijn lichaam is later aangespoeld op het strand. Hij werd begraven op de Duitse Oorlogsbegraafplaats Ysselsteyn (Limburg).

 

 

Een vierde Messerschmitt belande ook in de Noordzee de vlieger was   H.Kirschner

 deze werd echter nooit gevonden.

 

 

Een andere geallieerde vliegtuig was neergestort op de Vondelaan waar nu de woningen staan van park duinwijk deze vliegtuig was een Spitfire reg nr J/11981 de vlieger genaamd W.H.Jacobs  overleefde de crash niet.

HIER VIEL DE  Spitfire reg nr J/11981 NEER PARK DUINWIJK