Het bezoeken waard


Tijdens de Duitse opmars op 10 mei 1940 denderde een Duitse trein door de Peelraamstelling bij Mill. Het Nederlandse leger werd verrast door deze inval en had de spoorlijn nog niet geblokkeerd met de zogenaamde asperges. De Duitsers konden ongehinderd doorrijden. Echter, na het bereiken van de post Zeeland besloot de commandant terug te rijden omdat het radiocontact met het hoofdkwartier was verbroken. Hierdoor kon het Nederlands leger alsnog ingrijpen. De asperges werkten en zorgden ervoor dat de Duitse trein ontspoorde.
foto,s richard 

 GROESBEEK – De Britse Sherman tank ‘Robin Hood’ die al ruim 30 jaar op het terrein van het Bevrijdingsmuseum staat, is verplaatst naar de voorzijde van het museum.

 

 de massale dropping van ongeveer 2000 parachutisten en 400 containers op 18 september 1944, nu 75 jaar geleden. Dit in het kader van operatie Market Garden.

Plan-Frederiks was een plan uit de Tweede Wereldoorlog van leidinggevenden van het Nederlandse onder de Duitse bezetter werkende bestuur om een groep in Nederland verblijvende Joden met medewerking van de Duitse bezetter te beschermen in verband met de maatschappelijke betekenis die zij voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog voor Nederland of Duitsland hadden. Het plan was bedacht en opgesteld door de Nederlandse secretaris-generaal K.J. Frederiks van het ministerie van Binnenlandse zaken.

Frederiks en secretaris-generaal van het departement van Opvoeding, Wetenschap en Cultuurbescherming Jan van Dam stelden een lijst op van Joden die beschermd dienden te worden tegen transport naar de concentratiekampen. De mensen op de lijst werden geplaatst in een van de drie reserveringskampen Villa Bouchina, Huize De Biezen of Huize De Schaffelaar. Op deze manier zouden zij veilig zijn voor transport naar vernietigings- of werkkampen. Vanuit deze drie reserveringskampen werden ze via doorgangskamp Westerbork alsnog getransporteerd naar Theresienstadt. Niettemin hebben de meesten de oorlog overleefd.

 

 


De Landschotse Heide heeft nog een rol gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op Welschap werden toen door de Duitse bezetter bommenrichters opgeleid die op de Landschotse Heide moesten oefenen in het bombarderen van schepen. Er werd daartoe een schijnhaven aangelegd en ook werden er schijnboten gebouwd. Deze bestonden uit aarden ruggen van 50 m lang en 7 m breed, met daarop een soort van houten kajuit. Een aantal van deze aarden wallen liggen er nog steeds en werden door Brabants Landschap in 2007 hersteld. Ook de bunker, van waaruit waarnemingen werden verricht, is er nog te vinden. Vaak werden er betonnen bommen gebruikt die door een rookpatroon aangaven waar ze neervielen.

 


Op zondag 17 september 1944 begon Operation Market Garden, de doelstelling van deze operatie was om de bruggen bij Eindhoven, Grave, Nijmegen en Arnhem te veroveren op de Duitsers, en vervolgens om via het IJselmmer de Noord-Duitse laagvlakte en het Industriële Duitse hart te veroveren, om zodoende de tweedewereld oorlog voor kerst 44 te beëindigen.

Bij het museum staat het Sherwood Rangers-monument

 


Kangaroo was a Canadian armoured personnel carrier (APC) during the Second World War which was created by converting a tank chassis. Kangaroos were created as an expedient measure by the Canadian Army, and were so successful that they were used by British and Commonwealth forces.

Their ability to manoeuvre in the field with tanks was a major advantage over earlier designs, and led to the dedicated APC designs that were introduced by almost all armies immediately after the war

BREDA

BREDA

LISSE

 monument mission belle nieuw lekkerland